Spørgsmål du skal stille dig selv når du har dumpet en eksamen

Tillykke, du er nu en del af en helt eksklusiv gruppe af seje mennesker! Du har nemlig nu fået muligheden for at bygge mere viden ovenpå din eksisterende viden, fra første gang du tog din eksamen. På den måde kan du sikre dig, at du klarer dig endnu bedre næste gang, fordi du får muligheden for at læse endnu mere op. Lad os dykke ned i det!

En vigtig ting at huske på, når man har dumpet en eksamen, er at du ikke må dømme dig selv ud fra din nuværende situation. Denne vil også gå over, og du vil komme stærkere ud på den anden side. Det er ikke en permanent tilstand. Det har intet at gøre med din intelligens, så lad os i stedet for finde nogle af de ting der holder dig tilbage fra en god præstation.

Det første du gør, er at finde ud af hvorfor du dumpede. For at få et bedre overblik over årsagen til dette, har jeg samlet nogle spørgsmål, som du kan reflektere over, som en hjælp til at finde årsagen. Derefter går vi i dybden med hvert spørgsmål.

Hvorfor bestod du ikke denne gang:

  • Var der nogle store spørgsmål du ikke kunne finde/huske svaret på?
  • Gik du i panik under eksamen?
  • Nåede du ikke at besvare alle eksamensspørgsmålene?

Noget jeg gerne vil understrege inden du læser videre er, at jeg fuldt ud forstår hvis du sidder med lidt ubehag i kroppen. Det kan godt være ubehageligt at skulle gå så meget i dybden med sig selv, men det hele bliver så meget bedre hvis du gør. Så ’get comfy’, skænk dig selv et glas vin eller en kop the, og gør dig klar til at dykke dybt i din eksamens-oplevelse!

Der var nogle store spørgsmål du ikke kunne finde/huske svaret på

Hvis årsagen til du ikke bestod, var fordi du ikke kunne finde eller huske svaret på en del eksamensspørgsmål, findes årsagen højst sandsynligt i din læseperiode. Det vil derfor være en god ide at gennemgå din eksamensbesvarelse med en forelæser, eller bruge en master-besvarelse lavet af underviseren til at rette din besvarelse med. Når du gennemgår din eksamensbesvarelse, læg da mærke til, om du kan se et mønster. Er det specifikt nogle emner du havde svært ved, mens du nemt kunne svarer på andre emner?

Hvis der generelt var nogle eksamensspørgsmål, du slet ikke kunne huske, kan det være en meget god indikation på, at der blev spurgt ind til nogle emner du ikke havde læst op på. Sørg for at få specificeret hvilke emner du ikke var så stærk i, så du kan lægge ekstra meget fokus på disse når du skal læse op til reeksamen.

Du gik i panik under eksamen

Panik kan opstå af mange forskellige årsager, men noget jeg bemærkede ved mig selv var, at jeg gik i panik når tiden løb fra mig under eksamen, fordi jeg ikke styrede min tid 100%.

Det kan også være du læste de første par eksamensspørgsmål, og gik i baglås over hvor svære de var. Det er også sket for mig!

Det er altid en god ide at læse hele eksamenssættet igennem, inden du begynder at svare på eksamensspørgsmålene. Derefter starter du med det letteste spørgsmål der var i eksamensopgaven. Når du har svaret på dette, begynder du at besvare det næste spørgsmål du finder lettest. På denne måde bygger du roligt et momentum op, og du sætter din hjerne i gang med at tænke over mulige svar. Man kan på en måde sige, at du varmer din hjerne op. Imens du svarer på de letteste spørgsmål, begynder du samtidig at opbygge en tillid til dine egne evner, idet du da vil indse, at du jo faktisk godt kan.

En måde at have mere styr på din eksamen og tiden undervejs, er ved at lave en oversigt over de stillede eksamensspørgsmål, som du kan strege ud hver gang du har besvaret et spørgsmål. Dette kan du læse mere om i mit andet indlæg Sådan får du en god eksamen.

Sådan får du en god eksamen

Du nåede ikke at besvare alle eksamensspørgsmålene

Der kan være flere årsager til, at du ikke nåede at besvare alle eksamensspørgsmålene. Det kan være fordi du gik lidt i panik under eksamen, og derfor havde svært ved at tænke klart. Hvis det er tilfældet, læs da det tidligere afsnit ” Du gik i panik under eksamen”. Det kan også være fordi du ved at besvare en del af et eksamensspørgsmål, helt glemte at der var mere der blev ønsket uddybet. Hvis dette er tilfældet, kan et simpelt trick hjælpe dig på vej, og det har jeg uddybet i mit andet indlæg Sådan får du en god eksamen, under afsnittet ’Sørg for at besvare alle dele i eksamensspørgsmålet’, som jeg har linket til ovenover dette afsnit.

En anden årsag til, at du ikke nåede at besvare eksamensspørgsmålene, kan være fordi tiden løb fra dig. Dette kan opstå af forskellige årsager, og det er vigtigt at du er ærlig overfor dig selv, når du leder efter grunden. En af årsagerne kan være, at du ikke nåede at øve særligt mange gamle eksamenssæt. Hvis dette er tilfældet, så husk endelig at øve en masse gamle eksamenssæt næste gang. Jeg havde engang en stress-coach, der gav mig en rigtig god metafor for, hvorfor det er så vigtigt at lave gamle eksamenssæt;

At gå op til eksamen uden at have øvet gamle eksamenssæt, er som at løbe et maraton uden at have løbet før.

Med andre ord; øvelse gør mester. Ved at øve gamle eksamenssæt, sikre du dig, at du får øvet måden hvorpå eksamensspørgsmålene bliver stillet, og din forståelse af dem. Det er også en kæmpe fordel hvis du ikke læser med en studiegruppe, fordi du med eksamensspørgsmålene bliver spurgt ind til din viden om pensum fra en ny vinkel, så du kan reflektere endnu mere over pensum og øge din forståelse.

Jeg øver altid gamle eksamenssæt med tid, og jeg fjerner gerne 15-30 minutter af eksamenstiden for at presse mig selv lidt mere. På den måde slapper jeg mere af til eksamen, velvidende at jeg har øvet mig i at besvare eksamenssæt indenfor tidsrammen, og med ekstra tid til tilføjelser i slutningen af eksamen.

Sørg for at være organiseret og klar i hovedet, så du har så lidt spild-tid til eksamen som muligt. En ting jeg gør, når jeg øver gamle eksamenssæt, er at jeg finder de eksamenssæt som spørger ind til emner jeg ikke selv nåede at læse op på. Ved at lave disse først, når jeg at uddybe min viden om pensum endnu mere.

Fra mig til dig…

Du må ikke glemme din selvtillid under en eksamen. Når eksamen går i gang, skal du give dit bedste, og tro på dine egne evner. Hvis du tvivler på dig selv, mister du for meget tid, så gem tvivlen til efter eksamen.

Dette var nogle af de årsager jeg har kæmpet med over årene. Det kan også sagtens være en blanding af disse årsager. Den største tjeneste man kan gøre for sig selv, er at analysere hvad der gik galt, så man kan komme videre derfra, og ikke gentage de samme fejl. Jeg har mange gange oplevet, at det er et spørgsmål om teknik, og ikke intellekt, så du må ikke tvivle på dig selv. Jeg tror på dig.

Hvad gjorde du, dengang du dumpede en eksamen? Fortæl om din oplevelse i kommentarerne, og hvordan du løftede dig ud af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.